DEN HOUT - De trouwe viervoeter die niet mee mag op vakantie, kan toch dicht bij zijn baasje blijven. Dierenpension Teraalst in het Brabantse Den Hout (bij Oosterhout) biedt klanten de mogelijkheid om via de webcam, uiteraard overal ter wereld, hun huisdier te observeren.

Webcams werden op deze manier al gebruikt in kinderdagverblijven en ziekenhuizen. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik het idee ook daar heb opgedaan", vertelt eigenaar R. Schot. In zijn pension hangen nu acht camera's, zes voor de binnen- en buitenverblijven van de honden en twee voor de kattenhuiskamer. Voor de dienst betalen 'baasjes' twee euro extra per dag.

"Mensen kunnen er ook voor kiezen om tijdens hun vakantie een keer in de week te kijken", zegt Schot, in de wetenschap dat mensen op hun vakantieadres niet 24 uur per dag naar hun huisdier zullen koekeloeren. "Door de livebeelden van het huisdier kan de eigenaar met een gerust hart genieten van de vakantie", denkt Schot.

De dierenpensionhouder zegt te merken dat door de jaren heen de relatie tussen het baasje en het dier is veranderd. "De hond of de kat wordt gezien als een volwaardig gezinslid. Aangezien het dan toch een hele stap is om het huisdier ergens achter te laten, kan de webcam de drempel verlagen."

Schot wil de webcams ook gebruiken voor observaties, omdat een dier zich toch anders gedraagt als het alleen is. "Bij groepshuisvesting speelt dat zeker een rol. Door de camera's kunnen we het gedrag van de dieren beter monitoren. Zo willen we voorkomen dat dieren op onbewaakte momenten elkaar kunnen beschadigen."