AMSTERDAM - Ouders zijn laconiek over het internetgebruik van hun kinderen. Ze denken dat het veilig is, schatten de risico's laag en denken dat ze zelf goed op de hoogte zijn. Bovendien menen ze dat ze alles in de hand hebben en vertrouwen ze hun kinderen, als die zich op de digitale snelweg begeven, concludeert onderzoeker P. Sikkema na een enquête in opdracht van internetaanbieder Wanadoo.

Van de ondervraagde vaders en moeders maakt 64 procent zich nergens zorgen over. Ongeveer tweederde van de ouders hun kinderen ontmoedigt of verbiedt om bepaalde sites te bezoeken. Het gaat hierbij vooral om pornografische of gewelddadige sites. Een op de vijf heeft een filter op de computer geïnstalleerd om bezoek aan gewelddadige - of sekssites te voorkomen.

Kinderen bevestigen dat het gezag in gebreke blijft. In hetzelfde onderzoek zeggen ze dat hun ouders te weinig doen aan de veiligheid op internet. Veel van hun activiteiten onttrekken zich aan het oog, denken de 7- tot 16-jarigen.

Persoonlijk domein

"Kinderen lijken internet te beschouwen als een persoonlijk domein zonder controle of invloed van ouders en ze vinden dat prima", zegt Sikkema. "Ouders laten veel over aan hun kinderen, waardoor ze problemen niet altijd kunnen voorkomen en tijdig ingrijpen niet mogelijk is."