Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor een wetsvoorstel tegen internetmisdaden zoals virusverspreiding, hacken en 'electronisch terrorisme'. De 'bill' is met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Onder de nieuwe wet wordt het adverteren van 'illegale apparaten en machines' verboden. Ook wordt er gegeken of overheidcomputers ook doel van de cyberaanvallen zijn. Wie levens op het spel zet, door bijvoorbeeld een computer van een ziekenhuis of energiecentrale te hacken, kan levenslang krijgen.

Gevangenis

Wetten over internet in Amerika zijn over het algemeen van invloed op de rest van de wereld, bijvoorbeeld op de regelgeving door de Europese Commissie. In de VS gaat iemand die een 'cybercrime' pleegt meestal niet lang de gevangenis in. De persoon die het 'Melissa virus' schreef veroorzaakte volgens Reuters 1,2 miljard dollar aan schade, moest 20 maanden de gevangenis in, en moest 5000 dollar boete betalen.

Verdachte activiteiten

Opmerkelijk is dat internetproviders juridisch beter beschermd worden als ze 'verdachte activiteiten' van hun klanten aangeven bij een autoriteit. De plicht om afluisteren van klanten mogelijk te maken wordt iets verminderd in de hoop dat ISP's zelf sneller aangifte gaan doen van verdachte activiteiten.

Goedkeuring

Na een jaar zal het ministerie van Justitie (Justice Department) kijken hoe vaak internetproviders aangifte hebben gedaan van zaken die hun klanten op internet uitvreten. De Senaat moet het voorstel nog goedkeuren voordat het een wet wordt. Slechts 3 van de 385 afgevaardigden stemden tegen de wet.