Een groep van veertien mensenrechtenorganisaties spreekt zich in een open brief aan Google uit tegen het plan om een gecensureerde zoekmachine uit te brengen in China.

De brief is ondertekend door onder meer Amnesty International, Human Rights Watch en organisaties die zich richten op de bescherming van privacy en journalisten.

Begin augustus maakte de Amerikaanse nieuwssite The Intercept bekend dat Google plannen heeft om een zoekmachine uit te brengen in China. In de zoekmachine zouden resultaten over onder meer religie en democratie gecensureerd worden.

"De Chinese overheid maakt zich schuldig aan schendingen van de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy", schrijven de mensenrechtenorganisaties. "Door tegemoet te komen aan de onderdrukking van de Chinese autoriteiten, draagt Google voor miljoenen internetgebruikers in China actief bij aan deze onderdrukking."

Organisaties willen opheldering over standpunt

Google trok zich in 2010 met zijn zoekmachine terug uit China, onder meer vanwege aanvallen op gebruikers van zijn e-maildienst Gmail en andere pogingen van de Chinese overheid om de vrijheid van meningsuiting online in te perken.

"Als Googles standpunt sindsdien veranderd is, moet dat publiekelijk kenbaar worden gemaakt", schrijven de mensenrechtenorganisaties. De groep wil dat het bedrijf in dat geval uitlegt hoe de beslissing "te rijmen valt met zijn verantwoordelijkheid van internationaal humanitair recht en zijn eigen bedrijfswaarden."

Ook Amerikaanse politici en medewerkers van Google willen meer duidelijkheid over de zoekmachine, maar Google heeft tot nu toe niet publiekelijk op de plannen gereageerd.