Rusland probeert in Nederland met zogenaamde internettrollen op Twitter discussies over de ramp met vlucht MH17, racisme, migratie en steun voor de PVV en Geert Wilders te beïnvloeden.

Dat concludeert De Groene Amsterdammer na een analyse van bijna drie miljoen tweets van ruim 2.800 Twitter-accounts die worden gelinkt aan de Russische 'trollenfabriek' met de naam Internet Research Agency.

In juli concludeerde NRC ook al dat Russische trollen in Nederland het publieke debat proberen te beïnvloeden. De krant vond destijds zeker negenhonderd Nederlandstalige berichten.

De Groene Amsterdammer vond in een dataset enkele tientallen Nederlandse accounts. Daaruit concludeerde het weekblad dat de trollen regelmatig hun focus verleggen. In Nederland zouden de trollen zich vooral beperken tot retweets, in plaats van het schrijven van eigen berichten.

Zo tweette het inmiddels geschorste Twitter-account @AmelieBaldwin onder meer over Sylvana Simons en D66 de term 'gutmenschen', een beledigende opmerking om politieke correctheid te benadrukken. Datzelfde account profileerde zich ook als een Amerikaanse en plaatste Filipijnse, Chinese en Griekse tweets door.

Onder de bijna drie miljoen tweets vond De Groene Amsterdammer ongeveer drieduizend tweets over de ramp met vlucht MH17. De trollen plaatsen naast het Nederlands ook berichten in het Engels, Duits en Russisch, veelal met desinformatie.

Beïnvloeding tijdens Oekraïne-referendum 'minimaal'

De Groene Amsterdammer concludeert op basis van zijn dataset dat de beïnvloeding op Twitter rond het Oekraïne-referendum minimaal was. Het weekblad spreekt van een handjevol berichten.

In november 2017 noemde Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) het referendum juist als voorbeeld van inmenging door Rusland in het Nederlandse publieke debat.

Zij verwees destijds naar een video op YouTube waarin gemaskerde en gewapende mannen dreigen met aanslagen als Nederlandse kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne zouden stemmen. Onderzoekscollectief Bellingcat linkte de video in 2016 aan dezelfde Russische 'trollenfabriek', de Internet Research Agency.