De Europese Unie bekijkt de mogelijkheden om flinke boetes op te leggen aan Europese politieke partijen die misbruik maken van persoonlijke data om verkiezingen te beïnvloeden.

De Europese Commissie werkt aan een wetsvoorstel om persoonsgegevens beter te beschermen tijdens verkiezingen, schrijft The Financial Times

Het voorstel volgt na het grootschalige misbruik van persoonsgegevens door Cambridge Analytica. Eerder dit jaar werden miljoenen gegevens van Facebook-gebruikers buitgemaakt. Naar verluidt zijn die gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

De plannen van de EU zijn nog niet af. Wel stelt The Financial Times dat straffen waarschijnlijk kunnen oplopen tot 5 procent van het jaarlijkse budget van een politieke partij.

Meer duidelijkheid rondom afkomst van data

Partijen mogen wel doelgroepen instellen aan wie advertenties getoond moeten worden. De regels zijn bedoeld om te zorgen dat gebruikersdata altijd zijn verzameld met nadrukkelijke toestemming van gebruikers.

EU-commissaris Vera Jourova zegt dat het voor mensen altijd duidelijk moet zijn welke berichten onderdeel zijn van een online campagne, wie ervoor heeft betaald en wat het doel ervan is.

Het is niet bekend wanneer het voorstel afgerond en ingevoerd moet worden. In mei 2019 vinden verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. Volgens The Financial Times zijn Europese leiders bang dat daarvoor online beïnvloeding kan plaatsvinden.