Paul Ceglia, de Amerikaan die door Facebook werd aangeklaagd wegens fraude, is ruim drie jaar nadat hij ontsnapte aan zijn huisarrest aangehouden.

Ceglia werd afgelopen week in Ecuador gearresteerd, meldt Reuters. De advocaat van Ceglia zegt dat zijn cliënt "veilig" is en dat er een "sterke zaak" klaarligt om zijn onschuld te bewijzen.

Ceglia werd in 2012 door Facebook aangeklaagd. De man beweerde recht te hebben op de helft van Facebook, maar zou e-mails en een contract hebben vervalst als bewijs in zijn rechtszaak tegen het bedrijf.

In maart 2015 ontsnapte Ceglia tijdens zijn huisarrest in afwachting van de zaak. Hij wist van zijn enkelband af te komen en vertrok daarna met zijn gezin naar het buitenland. In een mail aan Bloomberg schreef hij destijds het gevoel te hebben "op niemand binnen de overheid te kunnen vertrouwen". 

Vervalste handtekening van Mark Zuckerberg

Ceglia probeerde via rechtszaken mede-eigenschap van Facebook af te dwingen. Als bewijs voerde hij onder meer een vervalst contract op met een handtekening van Mark Zuckerberg.

De Facebook-oprichter heeft zijn handtekening nooit onder zo'n contract gezet, maar wel onder een andere overeenkomst. Nog voordat Zuckerberg het sociale netwerk had opgericht, werkte hij samen met Ceglia op freelancebasis aan een website.