Hackers van de Iraanse overheid hebben het nog altijd gemunt op een of meerdere Nederlandse universiteiten. Ook universiteiten in andere landen zijn doelwit.

In totaal zouden de Iraanse hackers het hebben gemunt op 76 universiteiten uit 14 landen, schrijven onderzoekers van het internetbeveiligingsbedrijf Secureworks vrijdag.

In maart maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend negen Iraanse hackers te vervolgen voor digitale spionage op universiteiten wereldwijd, waaronder in Nederland. Volgens Secureworks is het aannemelijk dat dezelfde groep nog steeds actief is, ondanks de aanklacht.

De hackersgroep probeert met nagemaakte websites inloggegevens voor online universiteitsbibliotheken te achterhalen. Onderzoekers van het internetbeveiligingsbedrijf vonden in totaal driehonderd nagemaakte websites en inlogpagina's. Volgens het bedrijf is het grootste gedeelte tussen mei en augustus van dit jaar gemaakt.

De hackers richten zich op universiteiten, omdat ze daarmee wetenschappelijke documenten en ander waardevol intellectueel eigendom kunnen stelen.