Techgigant Microsoft wordt onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie, om te zien of het bedrijf een rol speelde bij corruptie en omkoping in Hongarije.

De Amerikaanse marktwaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) helpt ook mee aan het onderzoek, aldus The Wall Street Journal.

Het techbedrijf zou software zoals Word en Excel met forse kortingen hebben verkocht aan Hongaarse bedrijven, die de software vervolgens voor de volle prijs doorverkochten aan overheidsinstanties.

De onderzoekers vermoeden dat het prijsverschil wellicht is gebruikt om smeergeld te betalen. Ook zouden hiermee overheidsinstanties zijn omgekocht. De overheid van het land heeft nog niet gereageerd.

Microsoft zegt een intern onderzoek te zijn gestart toen de mogelijke praktijken aan het licht kwamen. Daarnaast belooft het bedrijf mee te werken met het ministerie en de SEC.

De techgigant heeft vier medewerkers in Hongarije ontslagen, waaronder de lokale manager. Het personeel zou "bedrijfsbeleid hebben geschonden".