Google heeft 39 aan Iran gelieerde YouTube-kanalen verwijderd. Ook heeft het bedrijf zes pagina's van zijn blogdienst Blogger en dertien accounts van zijn sociale medium Google Plus weggehaald.

Een deel van de accounts werd opgemerkt door het internetbeveiligingsbedrijf FireEye, maakt Google donderdag bekend op zijn eigen blog. Eerder deze week werd bekend dat dit bedrijf ook Facebook tipte over Iraanse accounts op het sociale netwerk.

Onderzoekers van Google brengen de Iraanse accounts in verband met de staatsomroep IRI​B. Het bedrijf vond onder meer gerelateerde IP-adressen, domeinnamen en accountinformatie.

De activiteit op de Google-platformen gaat volgens het bedrijf in ieder geval terug tot januari 2017. Google heeft de autoriteiten in de Verenigde Staten op de hoogte gebracht.

Google verwijdert ook Russische accounts

Naast de accounts in Iran maakte Google ook bekend dat het bedrijf 42 aan Rusland gelinkte YouTube-kanalen offline heeft gehaald. Op de kanalen bevonden zich 58 Engelstalige politieke video's, die in de Verenigde Staten 1.800 keer zijn bekeken.

Ook een aan Rusland gelinkt account op Googles blogdienst Blogger is door het bedrijf verwijderd.