Alex Stamos, die begin augustus opstapte als hoofd beveiliging bij Facebook, denkt dat de Verenigde Staten niet in staat zijn om de Amerikaanse congresverkiezingen in november te beschermen tegen buitenlandse inmenging.

"Het is veel te laat om de verkiezingszekerheid voor de tussentijdse verkiezingen in 2018 effectief te garanderen", schrijft Stamos op het blog Lawfare.

De voormalig Facebook-topman doelt daarmee op onthullingen van gecoördineerde online campagnes uit Rusland en Iran, die deze week door Microsoft en Facebook bekend werden gemaakt.

Volgens Microsoft zit Rusland achter een poging om inloggegevens van Republikeinse organisaties te achterhalen. Facebook zegt dat Rusland nog steeds actief is door zijn platform te misbruiken voor propaganda.

"De onthullingen laten zien dat Rusland niet is afgeschrikt en dat Iran volgt", schrijft Stamos. "Dit geeft aan dat de tegenstanders van Amerika er nog steeds van overtuigd zijn dat het veilig en effectief is om de Amerikaanse democratie aan te vallen met de technologie en vrijheden die we koesteren."

Stamos vertrok uit onvrede

Stamos maakte begin augustus bekend bij Facebook te vertrekken. Hij stapte op omdat hij naar verluidt ontevreden was over de manier waarop Facebook omgaat met de verspreiding van nepnieuws.

Facebook ligt met name onder vuur sinds de presidentsverkiezingen van 2016 wegens de activiteit van zogenaamde Russische trollen. "Mijn persoonlijke verantwoordelijkheid voor de gebreken van 2016 knaagt nog steeds aan me", schrijft Stamos woensdag.