Facebook heeft 652 pagina's, groepen en accounts van zijn sociale netwerken Facebook en Instagram offline gehaald.

Het gaat om pagina's die vanuit Iran en Rusland werden gerund om misleidende berichten te plaatsen, meldt Facebook op zijn website.

De campagnes waren gericht op gebruikers in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Facebook kwam de gecoördineerde acties op het spoor door een tip van beveiligingsbedrijf FireEye.

Facebook brengt een deel van de pagina's en accounts in verband met staatsmedia uit Iran. Ook constateerde het bedrijf dat de eerste actie teruggaat tot 2011, door berichten over Arabische politiek te publiceren.

De volgens Facebook uit Rusland afkomstige pagina's, groepen en accounts publiceerden vooral politieke berichten over Oekraïne en Syrië. Volgens het sociale medium is er geen verband tussen de twee gecoördineerde acties.

Facebook noemt verwijderen een dilemma

Facebook noemt het verwijderen van de pagina's een dilemma. In sommige gevallen laat Facebook pagina's en accounts maanden actief om de gecoördineerde actie in kaart te brengen.

"Als we ze te vroeg verwijderen, is het moeilijker om hun draaiboek en de reikwijdte van het netwerk te begrijpen", schrijft Facebook. "Ook beperkt het onze opties om samen te werken met opsporingsdiensten, die vaak hun eigen onderzoek uitvoeren."