Facebook verwijdert vijfduizend advertentieopties waarmee adverteerders hun doelgroep op discriminerende wijze konden specificeren.

Hoewel de advertentieopties volgens Facebook niet expliciet discriminerend waren, konden ze wel op die manier misbruikt worden, schrijft Facebook op zijn website. Door de vijfduizend opties te verwijderen, hoopt het bedrijf dat tegen te gaan.

Adverteerders op Facebook kunnen hun boodschap richten op een specifieke groep mensen. Facebook verzamelt die informatie onder meer op basis van wat gebruikers leuk vinden. Adverteerders kunnen gebruikers niet individueel benaderen, maar hun boodschap richten op een globale groep personen.

Facebook maakt niet bekend welke kenmerken precies zijn verwijderd, maar schrijft wel dat het gaat om opties die te maken hebben met religie of etniciteit.

Het sociale medium krijgt regelmatig commentaar van organisaties die het platform verwijten discriminatie in de hand te werken. Deze week werd bekend dat ook het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting kritiek heeft op dit beleid van Facebook.