Facebook beoordeelt de gebruikers van zijn sociale netwerk met een score op hun betrouwbaarheid. Daarmee wil het bedrijf mensen die nepnieuws rapporteren toetsen.

Het bedrijf achter het sociale medium heeft die functie het afgelopen jaar ontwikkeld, meldt The Washington Post. Gebruikers krijgen een score tussen de nul en één, afhankelijk van hun betrouwbaarheid.

Met het scoresysteem wil Facebook gebruikers die berichten rapporteren omdat zij het er niet mee eens zijn in kaart brengen, zegt Tessa Lyons, die bij Facebook verantwoordelijk is voor functies om misinformatie te bestrijden.

Lyons zegt tegen de krant dat Facebook er al snel achter kwam dat veel gebruikers berichten als onwaar rapporteren omdat zij het niet met de inhoud eens zijn. Gebruikers die berichten rapporteren die daadwerkelijk onwaarheden bevatten, worden zo door Facebook als betrouwbaarder gezien.

Bedoeling om factcheckers te ontlasten

Op die manier moeten partners van Facebook die gerapporteerde berichten controleren op nepnieuws minder belast worden. In Nederland werkt NU.nl samen met Facebook om gerapporteerde berichten te controleren.

De score voor geloofwaardigheid geeft volgens Lyons geen absolutie indicatie van de betrouwbaarheid van een gebruiker. De productmanager wilde tegenover The Washington Post niet zeggen welke andere indicaties Facebook gebruikt om de betrouwbaarheid van gebruikers te beoordelen, omdat het systeem dan misbruikt zou kunnen worden.

Het is onduidelijk of Facebook ook Nederlandse gebruikers beoordeelt op hun betrouwbaarheid voor het rapporteren van nepnieuws. Een woordvoerder van Facebook in Nederland was niet direct bereikbaar voor een reactie.