De politie heeft een hacker aangehouden die wordt verdacht van het hacken van accounts van webshops, digitale chantage en grootschalige phishingacties.

De 25-jarige man uit Den Bosch is op dinsdag 3 juli aangehouden en heeft inmiddels bekend, meldt de politie dinsdag.

Hij werd in eerste instantie aangehouden op verdenking van het hacken van webshopaccounts. Nader onderzoek van de politie wijst op zijn betrokkenheid bij twee andere grote zaken.

Zo wordt de man ook verdacht van grootschalige phishingacties. Hij benaderde geautomatiseerd adverteerders op Marktplaats.

De Marktplaats-gebruikers werden naar een nepversie van een banksite gestuurd. Zo kon hij hun bankgegevens stelen. Met die gegevens werd geld van hun rekening geboekt of werden goederen gekocht.

Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen
199
Zo voorkom je dat hackers via phishing je computer overnemen

Verdachte verdiende goed aan hacken

De man zou soms wel vijftienduizend tot twintigduizend adverteerders op deze manier hebben benaderd. Volgens de politie kon de man lange tijd zijn gang gaan.

Daarnaast wordt hij verdacht van digitale chantage. Hij zou zeker één vrouw hebben gedupeerd door haar Dropbox-account te hacken en te dreigen haar seksueel getinte privéfoto's online te zetten. De politie sluit niet uit dat de verdachte meer Dropbox-accounts heeft gehackt.

De verdachte zit sinds zijn aanhouding begin juli in voorarrest. Dat voorarrest is in augustus verlengd met zestig dagen, terwijl de politie onderzoek blijft doen naar de verdachte. Op 16 oktober komt de zaak voor het eerst voor de rechter.