De Amerikaanse president Donald Trump noemt het "gevaarlijk" dat Facebook en Twitter gebruikers van hun netwerken bannen.

Dat zegt de Amerikaanse president Trump in gesprek met Amerikaanse media, meldt persbureau Reuters dinsdag. "Ik noem geen namen maar als ze sommige mensen van Twitter of Facebook halen, nemen ze die beslissing en dat is gevaarlijk. Morgen kan jij het zijn", aldus Trump.

Hij lijkt te reageren op de recente ophef rond de accounts van de populaire complotdenker Alex Jones en zijn programma InfoWars.

Veel technologiebedrijven verwijderden de accounts van Jones wegens haatzaaien en het niet volgen van de richtlijnen. Ook andere rechtse accounts werden onlangs aan banden gelegd.

"We discrimineren niet op politieke voorkeur"

Twitter heeft de accounts van Jones niet verwijderd, maar gaf de complotdenker een schorsing van een week waarin hij zelf geen berichten kon plaatsen. In mei verwijderde Twitter wel zeventig miljoen accounts vanwege het verspreiden van nepnieuws en het overtreden van de regels.

Trump zei vrijdag op Twitter ook al dat hij vindt dat sociale media "Republikeinse en Conservatieve stemmen discrimineert". Twitter-CEO Jack Dorsey reageerde in gesprek met CNN indirect op deze uitspraak.

Volgens Dorsey maakt zijn bedrijf enkel keuzes op basis van de eigen richtlijnen en telt de politieke voorkeur van de medewerkers niet mee. Dorsey zei wel dat Twitter-medewerkers overwegend links georiënteerd zijn.

Trump blokkeert zelf ook mensen op Twitter

Trump zelf blokkeert op Twitter zelf overigens ook gebruikers. Eerder dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechter dat Trump als president geen andere mensen mag blokkeren, omdat dit tegen de Amerikaanse grondwet indruist.

"Het blokkeren van gebruikers heeft als gevolg dat gebruikers niet meer direct de interactie kunnen aangaan met de tweets van de president", zei de rechter toen. "Op die manier wordt de vrijheid van meningsuiting daadwerkelijk, hoewel bescheiden, ingeperkt. Meer is er niet nodig om de grondwet te schenden."

Een actiegroep voor de vrijheid van meningsuiting verzocht Trump begin augustus om de accounts van 41 Twitter-gebruikers niet langer te blokkeren. Het Amerikaanse ministerie zei toen dat Trump voor zijn persoonlijke Twitter-account verantwoordelijk is.

Voor officiële zaken bestaat het account @POTUS, maar dat heeft minder dan de helft van het aantal volgers van Trumps persoonlijke account @realDonaldTrump. Dat account wordt door 53,9 miljoen mensen gevolgd.