Facebook wil kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om MRI-scans sneller te maken. Het sociale netwerk gaat daar in samenwerking met New York University (NYU) onderzoek naar doen.

Facebook zet zijn eigen onderzoekers van de Facebook Artificial Intelligence Research-divisie (FAIR) in. Die onderzoekers werken samen met wetenschappers van de afdeling radiologie van de New York University.

Een MRI-scan kan soms wel een uur duren, wat voor veel patiënten te lang is. De onderzoekers bekijken of kunstmatige intelligentie MRI-scans tientallen keren sneller kan maken.

Het doel van het onderzoek is om te kijken of er tijdens het scannen minder ruwe data kunnen worden verzameld. AI moet daarin patronen herkennen en kan daarmee de ontbrekende data zelf invullen. 

Het netwerk wordt getraind met behulp van zo'n drie miljoen MRI-foto's, verdeeld over tienduizend proeven. Facebook en de NYU-onderzoekers maken de uitkomsten en onderzoeksmethodes beschikbaar voor andere wetenschappers.

Als de resultaten positief zijn, verwachten de onderzoekers dat de methode in de toekomst ook voor andere soorten scans kan worden ingezet.