Google is aangeklaagd voor het volgen van gebruikers die juist een privacyinstelling hadden ingeschakeld om dit te voorkomen.

Een instelling op de website van Google laat gebruikers de locatiegeschiedenis uitschakelen. Het uitschakelen van de optie zorgt er echter niet voor dat de zoekgigant stopt met het volgen van locaties. Daarvoor moet ook een tweede optie worden uitgezet, die dieper in de instellingen verborgen zit.

Eerder in augustus kwam de onduidelijkheid over de privacyschakelaar al aan het licht. Nu wil een aanklager in San Francisco via een rechtszaak afdwingen dat Google hier iets aan gaat doen.

'Google volgde telefoon op illegale wijze'

"Google beweerde dat een gebruiker de locatiegeschiedenis op ieder moment kan uitschakelen", leest de aanklacht. "Daar is geen woord van waar."

Volgens de aanklager heeft Google op "illegale wijze zijn Android-telefoon gevolgd". Later zou het bedrijf hetzelfde hebben gedaan met zijn iPhone, waarop hij apps van Google had geïnstalleerd.

Schadevergoeding voor gevolgde gebruikers

De aanklager eist een schadevergoeding van de zoekgigant. Hij hoopt daarnaast dat de rechtszaak een zogeheten class action wordt, waarbij andere gedupeerden zich kunnen aansluiten. Iedereen die de privacy-optie had uitgezet en toch is gevolgd, kan zich aansluiten.

Google heeft sinds de ophef rond de onduidelijke schakelaar de beschrijvingen binnen de instellingen veranderd om gebruikers duidelijker te informeren over wat ze precies uitzetten.