De Europese Commissie is van plan om sociale media door middel van een verordening te verplichten om terreurpropaganda en andere haatberichten binnen een uur van hun platform te verwijderen.

De tijdslimiet van een uur komt zeer waarschijnlijk terug in de maatregel, zegt een hooggeplaatste EU-medewerker tegen de Financial Times.

Met de verordening stapt Brussel af van de methode waarbij sociale media zoals Facebook en YouTube de berichten op vrijwillige basis verwijderen. De nieuwe regels gaan volgens EU-commissaris Julian King (Veiligheidsunie) gelden voor alle websites, ongeacht hun grootte.

In mei 2016 gingen Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft al akkoord met een gedragscode om haatberichten binnen 24 uur offline te halen. De Europese Commissie kondigde in september 2017 richtlijnen aan om ervoor te zorgen dat sociale media ongewenste berichten, met name terreurpropaganda, sneller verwijderen. 

In maart kwam de Europese Commissie met een scherper voorstel omtrent de vrijwillige maatregelen. Berichten die door de internationale politieorganisatie Europol of door nationale politie-autoriteiten als illegaal worden gemarkeerd, moeten van Europa binnen een uur offline worden gehaald.

Het gaat naast terreurpropaganda onder meer om materiaal omtrent kindermisbruik, haatberichten en auteursrechtenschending. 

'Niet genoeg voortgang' bij vrijwillige maatregel

EU-commissaris King zegt tegen de Financial Times dat Europa op basis van de vrijwillige afspraken "niet genoeg voortgang heeft gezien". De verordening moet er volgens hem voor zorgen dat Europese burgers beter beschermd worden.

De Europese Commissie gaat het voorstel voor de verordening in september publiceren. Voordat het voorstel in werking treedt, moet het voorstel nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en een meerderheid van de EU-lidstaten.