De communicatie op Schiermonnikoog ligt maandag deels plat. Door een defecte glasvezelkabel is het sinds zaterdagmiddag niet mogelijk om via de kabel te internetten, televisie te kijken en te bellen met de vaste telefoon.

KPN zegt hard te werken aan een oplossing. ''We zijn met een technisch team bezig dit zo snel mogelijk te verhelpen.'' Eerst komt er een tijdelijke oplossing. 

Monteurs gaan de communicatie omleiden via een andere kabel onder de Waddenzee die het eiland verbindt met het vasteland. Die kabel legt echter een andere route af dan de defecte glasvezelkabel.

Een woordvoerder van KPN laat weten dat de tijdelijke oplossing maandag of dinsdag een feit zal zijn. De reparatie van de glasvezelkabel onder de zeebodem duurt langer.

De storing op Schiermonnikoog, met nog geen duizend inwoners, begon zaterdagmiddag en treft ook pinautomaten. Door de kapotte kabel lopen normaal gesproken telecomdiensten van kabelbedrijf Kabel Noord.

Mobiele telefonie en mobiel internet werken overigens wel op Schiermonnikoog, want deze vormen van communicatie lopen via de kabel die nog intact is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!