Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil Facebook dwingen de versleuteling van zijn chatdienst Messenger uit te schakelen. Op die manier kan de overheid de inhoud van berichten inzien ten behoeve van strafrechtelijk onderzoek.

Facebook vecht de wens van de Amerikaanse overheid aan, meldt persbureau Reuters zaterdag op basis van drie anonieme ingewijden. Zowel het bedrijf als het Amerikaanse ministerie van Justitie wil niet op het nieuws reageren.

Versleuteling beschermt de inhoud van berichten, waardoor buitenstaanders onderschepte berichten niet zomaar uit kunnen lezen. De zogenoemde sterke end-to-endencryptie zorgt ervoor dat berichten alleen uit te lezen zijn door de verzender en ontvanger. WhatsApp biedt deze vorm van versleuteling standaard aan, voor gebruikers van Messenger is het optioneel.

Volgens één van de bronnen van Reuters is het verzoek ingediend in een zaak rond de internationaal opererende Mara Salvatrucha-bende (MS-13), volgens de FBI een van de gevaarlijkse criminele groepen in de Verenigde Staten. De overheid zou de spraakberichten van een verdacht bendelid willen afluisteren.

Facebook wijst het ministerie op sterke versleuteling

Facebook zou het Amerikaanse ministerie gewezen hebben op de sterke end-to-endversleuteling. Het bedrijf zou alleen kunnen voldoen aan de wens van de overheid door de versleuteling voor alle Messenger-gebruikers te verzwakken.

Als de overheid Facebook kan dwingen om zijn versleuteling te verzwakken, dan kan dat vergelijkbare gevolgen hebben voor berichtendiensten zoals WhatsApp, Signal en Telegram.

Vergelijkbare zaak tussen Apple en FBI

In 2016 speelde een vergelijkbare zaak tussen Apple en de FBI. De federale politiedienst riep Apple op om een zogenoemde achterdeur in te bouwen, waarmee de versleuteling van de iPhone 5C van een terrorist ongedaan gemaakt kon worden.

Apple weigerde, omdat daarmee de privacy en veiligheid van alle iPhone-bezitters in het geding kwam. De kwestie liep bijna uit op een rechtszaak.

Uiteindelijk wist de FBI de iPhone te ontgrendelen zonder de hulp van Apple. Op de betreffende smartphone zou later geen bruikbare informatie gevonden zijn.