Google-directeur Sundar Pichai heeft medewerkers van het internetbedrijf verteld dat het uitbrengen van een zoekmachine in China nog lang kan duren.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een anonieme ingewijde.

Met de opmerking reageert Google op kritiek van mensenrechtenorganisaties en het eigen personeel. Zij zeggen dat het bedrijf met het uitbrengen van een zoekmachine bijdraagt aan de mensenrechtenschendingen in het land.

Begin augustus werd bekend dat Google een gecensureerde versie van zijn zoekmachine wil uitbrengen in China. In de resultaten zouden websites en zoektermen over mensenrechten, democratie, religie en vreedzame protesten vermeden worden.

Google trok zijn zoekmachine in 2010 terug uit China, maar is nog wel op andere terreinen actief op de Chinese markt. Het bedrijf zou onder meer een zoekmachine op een webportaal gebruiken om de ingevoerde zoektermen van Chinese internetgebruikers te analyseren.

Interne kritiek kan effect hebben

De onrust onder het Google-personeel zou de keuze van het internetbedrijf om de Chinese markt te betreden, kunnen beïnvloeden.

In maart werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Defensie kunstmatige intelligentie van Google gebruikt om dronebeelden te analyseren. Na kritiek van medewerkers besloot Google het contract met het Pentagon niet te verlengen.