Honderden medewerkers van Google willen dat het bedrijf transparanter is over vermeende plannen om uit te breiden naar de Chinese markt.

Dat blijkt donderdag uit een oproep die de werknemers gezamenlijk naar de bedrijfstop hebben verzonden, aldus persbureau Reuters.

Het personeel wil dat één medewerker toezicht mag houden op het initiatief. "Google-medewerkers moeten weten wat hier wordt gebouwd", aldus het interne bericht.

Begin augustus doken geruchten op over een gecensureerde zoekmachine van Google in China. Door berichten te censureren, zou het bedrijf proberen te voldoen aan de strenge internetregels van het land.

'Don't be evil'

Het personeel van de techgigant vreest dat Google hiermee afziet van het eigen bedrijfsmotto 'Don't be evil'. Met de censuur zou de techgigant de vrijheid van meningsuiting in China helpen inperken.

De oproep kan invloed hebben. Het personeel deed eerder dit jaar iets vergelijkbaars. Zo spraken personeelsleden zich uit tegen een project rondom de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor legerdrones. De zoekgigant besloot vervolgens het contract van dit project niet te verlengen.