Een organisatie die geld inzamelt voor de Amerikaanse president Donald Trump en diens vicepresident Mike Pence is de grootste politieke adverteerder op de Google-diensten in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit het eerste transparantierapport over politieke advertenties dat Google openbaar heeft gemaakt. In het overzicht staan politieke kandidaten die sinds 31 mei bij Google meer dan 500 dollar (440 euro) aan advertenties besteed hebben.

De fondsenwerver voor Trump en Pence spendeerde de afgelopen weken 629.500 dollar (553.960 euro) aan politieke advertenties. Andere grote adverteerders zijn de conservatieve lobbygroep One Nation, de gezondheidsorganisatie Planned Parenthood en de campagne voor de Republikein Rick Scott, de huidige gouverneur van de staat Florida.

Met het openbaar maken van cijfers rondom politieke advertenties volgt Google de stappen van onder meer Facebook en Twitter. De bedrijven worden mogelijk geconfronteerd met regelgeving die het openbaar maken van uitgaven voor politieke advertenties op sociale media verplicht.

Google zegt dat het bedrijf zijn overzicht van politieke advertenties wekelijks gaat updaten.