Honderden Instagram-accounts zijn getroffen door ogenschijnlijk dezelfde hackers. De gedupeerde Instagram-gebruikers kunnen niet bij hun accounts.

De honderden getroffen accounts worden allemaal op dezelfde opvallende manier gehackt, meldt Mashable dinsdag. Hackers zouden de e-mailadressen van de gebruikers vervangen door Russische adressen, die eindigen op .ru.

Ook de gebruikersnamen zouden steeds worden veranderd. De hackers zouden verder afbeeldingen uit films als profielfoto instellen. Het gaat met name om afbeeldingen uit animatiefilms.

Het lijkt erop dat de meeste getroffen gebruikers geen tweestapsverificatie op hun account hadden ingesteld. Wie dat wel heeft ingeschakeld, moet bij het inloggen een tweede eenmalige code invullen die via sms wordt toegestuurd.

Extra beveiliging zelf inschakelen

Gebruikers moeten die extra beveiliging zelf inschakelen. Instagram heeft daar een uitgebreide handleiding voor. Voor het terughalen van een gehackt account heeft Instagram een speciale hulppagina.

Zowel op Twitter als op Reddit klagen Instagram-gebruikers over de hacks. Volgens Mashable hebben in de afgelopen zeven dagen alleen al 899 mensen via Twitter laten weten slachtoffer te zijn van dezelfde Instagram-hack.

Instagram heeft nog niet op de problemen gereageerd. Mogelijk hadden gebruikers in juli al last van de hack.