LONDEN - eBay haalt alle kaartjes voor het gratis Live 8-concert van zijn veilingsite. Dat heeft de Britse televisiezender ITV gemeld. Het bedrijf was bekritiseerd door de organisator, de Ierse rockster Bob Geldof, die eerder op de dag had opgeroepen tot een wereldwijde boycot van de veilingsite.

Op eBay wisselden de kosteloze kaartjes voor het concert op 2 juli in Londen dinsdag voor honderden euro's van eigenaar. Geldof, de drijvende kracht achter het benefietevenement, had eBay een "elektronische pooier" genoemd en de veiling "zieke woekerhandel".

Muziekfans konden de kaartjes alleen in bezit krijgen door tot begin deze week een sms-bericht naar een bepaald nummer te sturen. Daarop kwamen twee miljoen berichten binnen. De kosten, 2,25 per sms, gingen naar de organisatie van het evenement. Er waren ongeveer 150.000 kaartjes beschikbaar.

Tijdens het concert treden onder meer U2, Paul McCartney, Coldplay, Madonna en REM op. Op dezelfde dag worden in vier andere steden in de wereld ook optredens gehouden. Geldof organiseerde 20 jaar geleden het Live Aid-concert om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden.