Disney en Nickelodeon-moederbedrijf Viacom hebben de rechter verzocht een Amerikaanse rechtszaak te laten vallen. De bedrijven worden beschuldigd van het verzamelen van gebruikersdata van jonge kinderen.

Volgens de bedrijven is er onvoldoende bewijs dat gegevens van kinderen onjuist zijn vergaard, aldus Law 360.

De Amerikaanse moeder Amanda Rushing stapte afgelopen jaar naar de rechter, toen ze ontdekte dat veel mobiele games van Nickelodeon en Disney de gegevens van haar kind verzamelden. Deze data werden ingezet om gerichte advertenties te tonen.

De rechtszaak is een zogeheten class-action, oftewel groepsvordering. Ouders die ook denken dat Disney en Viacom misbruik hebben gemaakt van kinderdata, mogen zich bij het initiatief aansluiten.

Het is nog niet duidelijk of de rechter gehoor zal geven aan het verzoek van de bedrijven.

Wetgeving voor dataverzameling kinderen

De Amerikaanse Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) schrijft voor hoe bedrijven moeten omgaan met de gegevens van kinderen. Bedrijven mogen slechts beperkte informatie verzamelen voor specifieke doeleinden.

Volgens Rushing hebben de bedrijven de wet overtreden. De ondernemingen zouden ouders nooit expliciet om toestemming voor de dataverzameling hebben gevraagd.