De Verenigde Staten willen dat techbedrijven die de broncode van hun producten door landen als China of Rusland laten inspecteren dat verplicht melden.

De maatregel geldt voor software die verkocht wordt aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, meldt persbureau Reuters. Een wet daarvoor is woensdag goedgekeurd door de Senaat en gaat nu voor ondertekening naar de Amerikaanse president Donald Trump.

Een jaar geleden maakte Reuters bekend dat verschillende Westerse techbedrijven Rusland toegang geven tot de broncode van hun producten, zoals antivirussoftware. Het land zou dat van de bedrijven eisen om toegang tot de lucratieve Russische markt te krijgen.

Rusland zou de vertrouwelijke code willen inzien om ze te controleren op ingebouwde kwetsbaarheden waarmee inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot Russische computersystemen. Deskundigen waarschuwen dat het land de maatregel kan gebruiken om zelf op zoek te gaan naar achterdeurtjes, om deze vervolgens te kunnen misbruiken.

Risico's

Onder de nieuwe wet moeten techbedrijven die software aan de Amerikaanse inlichtingendiensten of het ministerie van Defensie leveren, aangeven welke risico's er zijn als de software door buitenlandse mogendheden ingezien wordt.

Ook maakt het Pentagon een publiekelijk beschikbare database aan van software die door landen zoals Rusland of China bekeken is.