Drie mannen uit Oekraïne zijn eerder dit jaar in Duitsland, Polen en Spanje gearresteerd. Ze worden verdacht van het hacken van ruim honderd Amerikaanse bedrijven.

Alle drie de mannen zouden betrokken zijn bij de hackergroepering Fin7, ook wel bekend als Carbanak. Elk van de mannen is opgepakt op verdenking van 26 misdrijven, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Een van hen heeft bekend.

In totaal zouden ze duizenden computersystemen hebben gehackt. Dat deden ze voornamelijk door phishingmails naar bedrijven te sturen. Soms werden daarop medewerkers gebeld om te zorgen dat de e-mails daadwerkelijk werden geopend. In totaal konden de criminelen op die manier vijftien miljoen betaalkaarten buitmaken.

In maart werd al een man opgepakt die ervan werd verdacht wereldwijd ruim honderd banken en andere financiële instellingen te hebben aangevallen. De groep criminelen zou volgens Europol voor meer dan 1 miljard euro aan schade hebben aangericht.

De groep viel sinds 2013 banken in meer dan veertig landen aan met malware. In Nederland zouden geen banken zijn getroffen.