Facebook heeft een politieke beïnvloedingscampagne ontdekt in aanloop naar de voorverkiezingen die in november plaatsvinden in de Verenigde Staten.

Er zijn tientallen accounts en pagina's gevonden die 'onecht gedrag' vertoonden, schrijft Facebook in een blogbericht. Het gaat om accounts die onder kiezers voor verdeeldheid zorgen met berichten rondom sociale vraagstukken zoals het Amerikaanse immigratiebeleid.

Facebook zegt niet te weten welke organisatie of land er achter de beïnvloedingscampagne zit. Het bedrijf heeft volgens The New York Times Amerikaanse autoriteiten ingelicht en zei daarbij wel dat Rusland mogelijk betrokken is.

In het bericht van Facebook staat dat het onderzoek zich nog in een vroeg stadium bevindt. Twee weken geleden werden de betreffende accounts gevonden. Het gaat daarbij om 32 pagina's en accounts van Facebook en Instagram, die inmiddels van het platform zijn verwijderd.

Beïnvloeding

In 2016 was er eveneens sprake van een beïnvloedingscampagne op Facebook, voor aanvang van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Destijds konden Russische ip-adressen achterhaald worden.

Dit keer werden er vpn-diensten gebruikt om de afkomst te maskeren. Toch vond Facebook wel overeenkomsten tussen deze accounts en degenen van twee jaar geleden.

Het is niet bekend wat voor effect de beïnvloedingscampagne heeft gehad. De accounts werden door ruim 290.000 mensen gevolgd.