NIEUW-VENNEP - Telecombedrijf KPN ziet af van de bouw van een UMTS-mast in de nieuwbouwwijk Getsewoud in Nieuw-Vennep, na bezwaren van omwonenden. Volgens een woordvoerder van KPN is in overleg met de gemeente Haarlemmermeer besloten de installatie naar een andere plek te verplaatsen.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat KPN afziet van de bouw van een UMTS-mast na protesten uit de omgeving. Wijkbewoners hadden bijna duizend handtekeningen verzameld, omdat ze bang zijn dat de UMTS-straling schadelijk is voor hun gezondheid. Ook de gemeenteraad van Haarlemmermeer was tegen de beoogde plek.

Volgens de zegsman van KPN is het een hele puzzel om een goede locatie te vinden voor een UMTS-mast. De plaats luistert erg nauw wegens de dekking in een bepaald gebied. De antennemast in Nieuw-Vennep kan volgens KPN echter goed worden opgeschoven.

De woordvoerder zegt niet bang te zijn dat nu meer wijken in Nederland zullen opstaan om de plaatsing van een gsm- of UMTS-mast tegen te houden. "Het behoort tot de mogelijkheden van burgers om ergens tegen te zijn. Het is een tendens die we steeds vaker zien. Er heerst bezorgdheid. Het is alleen jammer dat die onrust vaak is gebaseerd op onjuiste informatie, omdat wetenschappelijk helemaal niet is aangetoond dat de straling enig gevaar kan vormen voor de volksgezondheid."