Het aantal internetgebruikers in Europa dat weleens illegaal muziek, films, series, boeken of games downloadt of streamt is tussen 2014 en 2017 gedaald.

Tegelijkertijd zijn de bestedingen aan legale producten in die periode toegenomen, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en onderzoeksbureau Ecorys.

Er zijn zeven Europese landen onderzocht: Frankrijk, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Alleen in Duitsland is de internetpiraterij niet afgenomen. Volgens de onderzoekers nam het aantal Duitse gebruikers van illegale bronnen juist iets toe. 

Dat komt vooral door een kleine stijging in het aantal illegale downloads van games. Toch is het aandeel illegale downloaders in Duitsland met 29 procent van de internettende bevolking binnen Europa het laagst. Duitsland kent zware straffen voor consumenten die illegaal downloaden.

Nederland relatief braaf

In Nederland heeft 37 procent van de mensen met internettoegang vorig jaar iets illegaal gedownload. Dat komt redelijk overeen met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Frankrijk.

Spanje en Polen kennen relatief veel illegale downloaders. Het gaat om respectievelijk 64 en 52 procent van de bevolking met internettoegang. In het onderzoek scoort Indonesië het hoogst: daar downloadt 84 procent van de mensen met internettoegang weleens illegaal. Japan scoort met 23 procent het laagst.

In alle onderzochte landen namen de uitgaven aan legale media de afgelopen drie jaar toe. De prijs van het legale aanbod lijkt de grootste drijfveer voor illegale downloads. Hoe hoger de koopkracht, des te minder piraten per legale gebruiker een land telt.

Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder bijna 35.000 respondenten, onder wie 7.000 minderjarigen, in dertien landen.