AMSTERDAM - De Nederlandse entertainmentbranche heeft in 2004 minimaal 350 miljoen euro aan inkomsten misgelopen, dit meldt Stichting Brein vrijdag. De Nederlandse consument besteedde bijna 62 miljoen euro aan illegale cd's en dvd's van muziek, films en interactieve software. Daarnaast bedroeg de straatwaarde van de weggeefcultuur van illegale kopieën nog eens 114 miljoen euro.

35 procent van de in Nederland in omloop gebrachte beeld- en geluidsdragers (cd's en dvd's) is illegaal. Dat zijn 33 miljoen stuks met een straatwaarde van 176 miljoen euro, oftewel 16 procent van de totale markt. Stichting Brein schat de schade door downloaden van illegale bestanden op minimaal hetzelfde bedrag. Dit brengt het geschatte verlies aan inkomsten voor de muziek, film en interactieve software industrie in Nederland op meer dan 350 miljoen euro.

Tweederde van alle illegale kopieën die in omloop zijn betreft cd-r en dvd-r kopieën die onder consumenten worden weggegeven of geruild. De schade door downloaden van illegale content kan op basis van diverse onderzoeken op 15 tot 20 procent van de legale omzet geschat worden. Voor Nederland komt dat neer op tussen de 142 en 189 miljoen euro.

Nieuwe piraterij

"Het downloaden van illegaal aanbod op internet is de nieuwe piraterij", zegt Tim Kuik van Stichting Brein. "Downloaden brengt de grootste schade toe aan de legale markt. Niet alleen door gemiste verkopen van cd's en dvd's maar ook door de schade aan de ontwikkeling en groei van legale downloaddiensten. De massale piraterij op internet staat de innovatie op dat medium in de weg. Ondertussen staat de legale omzet zodanig onder druk dat investeringen steeds moeilijker worden. Voor de consument betekent dat uiteindelijk dat er minder leuks te beleven valt aan nieuw entertainmentproduct."