De rechtbank in Rotterdam heeft twee broers veroordeeld tot 240 uur taakstraffen voor het gijzelen van tientallen computers en het eisen van losgeld van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder deze maand een jaar celstraf geëist en een taakstraf van 240 uur tegen de broers uit Hoogland. Van de celstraffen werd afgezien, omdat de mannen volledig hebben meegewerkt aan het politieonderzoek.

Daarnaast speelde onder meer mee dat de mannen van 21 en 25 jaar een blanco strafblad hadden. Ook zijn er bijna drie jaren verstreken sinds hun aanhouding. Daardoor wisten ze lange tijd niet welke straf ze zouden krijgen. Wel moeten de mannen naast hun werkstraf een schadevergoeding betalen aan meerdere gedupeerden.

Volgens justitie hebben de broers in 2014 en 2015 minstens 1.259 computers met gijzelsoftware CoinVault besmet. De meeste slachtoffers kwamen uit Nederland.

Als losgeld werd 1 bitcoin geëist, met destijds een waarde van enkele honderden euro's. Bijna honderd gedupeerden betaalden. De broers verdienden ieder zo'n 10.000 euro aan de computergijzelingen.