Google-moederbedrijf Alphabet maakte in het afgelopen kwartaal minder winst, omdat er geld opzij gezet moest worden voor een door Europa opgelegde miljardenboete.

Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van de techgigant (pdf).

De netto-inkomsten daalden licht ten opzichte van een jaar eerder, van 3,5 miljard naar 3,2 miljard dollar. Omgerekend is dat ongeveer 2,7 miljard euro.

Zou de boete niet zijn opgelegd, dan was de winst uitgekomen op 8,3 miljard dollar (7,1 miljard euro). Een jaar eerder was de winst 6,3 miljard dollar.

De Europese Unie zei eerder deze maand dat Google schuldig is aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou telefoonmakers verplichten om hun zoekmachine in het mobiele besturingssysteem Android te gebruiken. Hiervoor werd een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd.

Een jaar geleden kreeg Google ook een miljardenboete wegens machtsmisbruik. Het ging toen om de zoekmachine en Google Shopping. Deze boete had bij de vorige kwartaalcijfers ook invloed op de winst.

Omzet

De omzet groeide met 26 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2017. In het afgelopen kwartaal steeg de Google-omzet ook al ten opzichte van een jaar eerder. 

Een groot deel van de omzet is afkomstig uit de advertentietak van de zoekgigant.