AMSTERDAM - De Postbank heeft aangifte gedaan bij de politie wegens de phishing-aanval van afgelopen zaterdag, dit meldt Planet woensdag. De KLPD en justitie zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de bron van de phishing-aanval.

Duizenden klanten van de Postbank ontvingen zaterdag een Engelstalig mailtje met een link. Na doorklikken kwamen ze op een internetpagina die vraagt om hun gebruikersnaam, wachtwoord en TAN-code. Hoewel de truc nog steeds werkt, hebben zich nog geen gedupeerden gemeld bij de Postbank.

Uit een gedegen analyse op internet blijkt dat de nepmail is verstuurd vanuit de Amerikaanse staat Florida, de namen van de afzenders zijn zonder uitzondering Italiaans en in de programmeertaal duiken Spaanse termen op. Ontvangers die doorklikken komen uit op een Russisch internetdomein.

Phishing-mails lokken internetgebruikers naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties. Zij worden vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.