AMSTERDAM - Het aantal online vacatures is in Nederland in de afgelopen zes maanden toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl. De Index is een maandelijkse barometer die de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen in vijf Europese landen uitvoerig analyseert.

Vanaf woensdag zullen de resultaten van de Monster Employment Index iedere tweede dinsdag van de maand bekend worden gemaakt.

De Monster Employment Index is in april 2004 in de Verenigde Staten geïntroduceerd. In de VS wordt de Monster Employment Index door onder andere de politiek, werkgevers-en werknemersorganisaties en de media gezien als een indicator van de werkgelegenheid. Na de succesvolle start in de Verenigde Staten worden nu ook maandelijks de Index-cijfers van vijf Europese landen bekendgemaakt. Naast Nederland gebeurt dat in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden.

In Nederland zijn circa 300 Nederlandse carrièresites en HR secties van websites van bedrijven (dit zijn in totaal ruim 600.000 vacatures) voor de Index geraadpleegd. "We zijn van mening dat we met de Monster Employment Index, Nederlandse arbeidsmarktdeskundigen waardevolle en actuele data kunnen leveren over de groei en trends in de Nederlandse online recruitmentmarkt. Ook biedt de Index hun een breder inzicht in de arbeidsmarktontwikkelingen", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl.

Groei

De Monster Employment Index berekent de cijfers vanaf december 2004 en ziet na januari 2005 een stijging van het aantal online vacatures in Nederland. Van januari tot en met mei steeg de Monster Employment Index van 93 naar 106, het hoogste punt tot nu toe. Van maart op april bleef de Index stabiel op 103. In de afgelopen zes maanden steeg de vraag naar medewerkers in de landbouw en visserij het hardst.

"De stijgende lijn van de Index sluit aan bij de eerdere cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over een toename van het aantal openstaande vacatures in Nederland. Ondanks de oplopende werkloosheid noteerde het CBS wel een stijging van de vacatures in de afgelopen kwartalen tot en met maart 2005."

"De Monster Employment Index trekt deze lijn verder door tot en met mei 2005 en laat zien dat het online vacatureaanbod nog steeds verder stijgt. Een interessante ontwikkeling, zeker als je bedenkt dat circa 80 procent van de geplaatste personeelsadvertenties verschijnt op vacaturesites – aldus berekeningen van De Media en Reclame Bank BBC eerder dit jaar."

Op de vraag of Monsterboard ook dubbele advertenties meetelt in het onderzoek, antwoordt De Vries: "Dat is een goede vraag. Het is inderdaad zo dat dubbele advertenties worden meegeteld. Maar dat aantal is te verwaarlozen. Er zijn maar enkele grote vacaturebanken en wij scannen meer dan driehonderd bedrijvensites."

Europa

In alle vijf Europese landen was in de afgelopen zes maanden een groei in de online vacaturemarkt te zien. In Duitsland was deze groei het meest consistent te noemen. In Zweden bleek in de maand mei, vergeleken met april, de sterkste groei waarneembaar.