Facebook heeft de samenwerking met Crimson Hexagon opgeschort. Er loopt een onderzoek naar hoe het data-analysebedrijf gebruikersgegevens van Facebook en Instagram verzamelt en deelt.

De schorsing werd vrijdag door Facebook bevestigd aan The Wall Street Journal. Zolang het onderzoek van Facebook duurt, kan Crimson Hexagon geen data van Facebook en dochterbedrijf Instagram inzien.

Het in Boston gevestigde Crimson Hexagon zou de afgelopen jaren data hebben verzameld voor onder meer een Russische non-profitorganisatie. Die organisatie zou banden met het Kremlin en meerdere Amerikaanse overheidsinstanties hebben, melden ingewijden van de krant.

Bedrijven die gegevens van Facebook gebruiken, zijn gebonden aan regels over wat ze daarmee mogen doen en met wie ze de data delen. Vooralsnog zou er geen bewijs tegen ongeoorloofde acties van Crimson Hexagon gevonden zijn.

Het bedrijf stelt zelf aan alle voorwaarden van partners te voldoen. Privégegevens van gebruikers zouden niet opgeslagen worden.

Cambridge Analytica

Facebook raakte eerder dit jaar in opspraak nadat bekend werd dat data-analysebedrijf Cambridge Analytica gegevens misbruikte. Daarbij werden data van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers opgeslagen, zonder dat zij dat wisten. Onder de getroffen accounts waren mogelijk 90.000 Nederlandse accounts.

Facebook paste zijn privacybeleid aan en brak met Cambridge Analytica, dat werd opgeheven. Topmensen van Facebook werden in de periode nadat het misbruik aan het licht kwam, verhoord door de Amerikaanse Senaat en in het Europees parlement. Oprichter Mark Zuckerberg bood meermaals zijn excuses aan.