Facebook, Google, Twitter en Microsoft zijn een initiatief gestart waarmee gebruikers hun data gemakkelijker van het ene platform naar het andere kunnen overzetten.

De betrokken bedrijven noemen het initiatief het Data Transfer Project. Het doel voor mensen is om bestaande data heel gemakkelijk naar een andere dienst over te zetten, zonder eerst alle gegevens te moeten downloaden en daarna weer te uploaden.

In de praktijk moeten gebruikers bijvoorbeeld foto's van Instagram naar Google Foto's kunnen verhuizen, zonder ze eerst allemaal te moeten opslaan. Dat geldt ook voor data als e-mail, contacten en agenda-afspraken.

Google, Facebook, Twitter en Microsoft stellen dat gebruikers meer controle over hun data moeten krijgen. "Daar hoort ook de mogelijkheid bij om gegevens te verhuizen", staat op de website van het project.

Het opensourceproject is sinds 2017 in ontwikkeling en bevindt zich nog in een vroeg stadium. Het is onduidelijk wanneer het initiatief volledig wordt afgerond voor algemeen gebruik.