AMSTERDAM - China wil het beheer van Chinese websites onder controle houden. De regering wil grip houden op websites en weblogs door ze te verplichten zich te registreren met volledige gegevens. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de inhoud van de sites. Dat meldt Reuters.

Populaire sites worden in China steeds meer onder druk gezet. Zo mag 'gevoelig nieuws' niet gepubliceerd worden en politiek incorrecte termen dienen direct verwijderd te worden. In maart is in Peking aangekondigd dat alle Chinese sites voor 30 juni met volledige gegevens geregistreerd moeten staan. Is dit niet het geval, dan wordt de site illegaal verklaard en gaat de site offline.

"De autoriteiten hopen met deze maatregelen dat sites zich over de grens gaan vestigen. Vanwege de filters die de inwoners van China op hun internetverbinding hebben, hebben ze dan niet de mogelijkheid die sites te bezoeken", zegt de actiegroep Reporters Without Borders.

Internetgevangenen

China heeft 100 miljoen internetgebruikers, en dat aantal groeit gestaag. Het land heeft ook de meeste 'internetgevangenen' (60), mensen die zijn opgesloten vanwege hun uitdrukkingen op Chinese sites, aldus een in juni uitgegeven rapport van Reporters Without Borders.