GRONINGEN - De voorstanders van een grootscheepse vernieuwing van de Grote Markt in het centrum van Groningen vinden dat een 'misleidende' stemwijzer van internet verwijderd moet worden. Wie de vragen op de objectief ogende stemwijzer beantwoordt, krijgt vrijwel altijd het advies 'nee' te stemmen.


Het is vrijwel onmogelijk om met deze stemwijzer op een 'ja' uit te komen'

Groningen spreekt zich op 29 juni in een referendum uit over ambitieuze plannen van de gemeente voor vernieuwing van het centrum.

Initiatiefnemer van de site www.stemwijzergrotemarkt.nl is de Groningse dichter Karel ten Haaf. Hij geeft grif toe dat de stemwijzer mogelijk niet objectief is, maar piekert er niet over de site te verwijderen. "Hij is gemaakt uit boosheid over de eenzijdige en sterk gekleurde informatie van burgemeester en wethouders over de plannen. Daarom is het heel goed mogelijk dat hij hier en daar wat gekleurd lijkt", zegt hij. "Bij twijfel adviseren we tegen te stemmen."

Tendentieus

Volgens het comité Grote Markt Ja! is de stemwijzer zeer tendentieus. Woordvoerder B. Bodewes is kwaad: "Het is vrijwel onmogelijk om met deze stemwijzer op een 'ja' uit te komen. Dit is een waardeloze zet van het Neekamp. We hadden juist afgesproken om een open en eerlijke campagne te voeren. Dit is niet de richting waar de campagne heen moet gaan."