De Instagram- en Facebook-accounts van gebruikers onder de dertien worden voortaan sneller geschorst.

Dat vertelt een woordvoerder van Facebook aan TechCrunch. Het bedrijf heeft beleidsveranderingen doorgevoerd, waardoor de accounts van te jonge gebruikers sneller kunnen worden gesloten.

De moderatieteams van de sociale netwerken gaan voortaan ieder account sluiten van een gebruiker onder de dertien, zelfs als dat account niet is gerapporteerd of om een andere reden door het bedrijf bekeken wordt.

Gebruikers die onterecht worden geschorst, moeten een kopie van een identiteitsbewijs naar Facebook sturen.

De wijziging volgt op een undercoverdocumentaire van de Britse omroep Channel 4. In de documentaire kreeg een journalist een baan in het moderatieteam van Facebook.

Een medewerker van het bedrijf zei dat ze gebruikers die er jonger uitzien dan dertien jaar moesten negeren, terwijl die eigenlijk niet op Facebook mogen zitten.

Privacywetten

Facebook en Instagram weren officieel gebruikers van onder de dertien, om te voldoen aan privacywetten in de VS en Europa. 

In Europa zijn meerdere online diensten begonnen met het schorsen van minderjarige gebruikers, om te voldoen aan de nieuwe privacywet die in mei van kracht is geworden.

Twitter weert zelfs gebruikers die onder de dertien waren toen ze hun account aanmaakten, maar inmiddels wel meerderjarig zijn.