SAN FRANCISCO - De Amerikaanse computerfabrikant Apple gaat voortaan microprocessoren van Intel gebruiken voor zijn Macintosh-computers. De halfgeleiders worden vanaf 2007 in alle pc's verwerkt. Dat maakte Apple-topman Steve Jobs maandag bekend.

Geruchten over de keuze voor Intel deden al enige tijd de ronde. Volgens Jobs is het besluit evident. "Ons doel is om onze klanten van een zo goed mogelijke computer te voorzien. Als we vooruit kijken, heeft Intel gewoon de sterkste computerchips." Momenteel gebruikt Apple nog chips van IBM.

Door over te stappen op de chips van Intel wordt het voor het bedrijf waarschijnlijk gemakkelijker om de prijzen van hun computers te verlagen. Apple heeft slechts een klein deel van de pc-markt in handen en is voor een groot deel van zijn winst afhankelijk van de succesvolle digitale muziekspeler iPod.

Protesteren

Toch schuilt er ook een gevaar in de overstap op de chips van Intel. Apple heeft een aanhang van zeer trouwe, bijna fanatieke fans die mogelijk zullen protesteren tegen de verandering in hun geliefde computer. Ook is het mogelijk dat sofware-ontwikkelaars de computers met Intelchips links zullen laten liggen omdat ze anders bepaalde applicaties moeten herschrijven.

Analisten kijken liever naar de voordelen die de keuze voor Intel met zich meebrengt. Een groot bedrijf als Intel is altijd in staat om goederen te leveren. Verder zullen de prijzen van de Macintosh-computers vergelijkbaarder worden met de naaste concurrentie. Tenslotte wordt het voor Apple mogelijk om een breder publiek aan te spreken, waarvoor ook meer commerciële toepassingen ontwikkeld kunnen worden.

Schootcomputers

Een andere reden waarom Apple voor Intel heeft gekozen, is het onvermogen van IBM om een nieuwe chip te ontwikkelen voor de schootcomputers van Apple. De huidige Desktop Mac loopt op de G5-chip van IBM. Maar deze genereert te veel warmte om in de PowerBook en iBook-laptops van Apple geïnstalleerd te kunnen worden.