BRUSSEL - Eurocommissaris Kroes (Concurrentie) gaat testen of Microsoft zijn servers wel voldoende openstelt voor andere servers. Dat heeft ze maandag in Brussel gemeld.

De Europese Commissie had Microsoft tot 31 mei de tijd gegeven om zijn servers open te stellen. Brussel had dat in maart 2004 bepaald, omdat de Amerikaanse softwarereus te dominant was. De Europese Commissie legde Microsoft toen ook 0,5 miljard euro boete op. Bovendien moest Microsoft een versie van Windows op de markt brengen zonder Media Player.

Medewerking

Microsoft werkt inmiddels goed mee met de veroordeling, vindt Brussel. Het bedrijf heeft ook besloten om een deel van de informatie vrij te geven zonder er auteursrechten voor te vragen. ,,Ik ben blij dat Microsoft bepaalde principes erkent die ten gronde liggen aan de uitvoering van ons besluit'', aldus Kroes. Maar ze blijft vastberaden dat het hele besluit goed wordt uitgevoerd, waarschuwt ze.

Boete

De Europese Commissie verwacht ongeveer twee weken nodig te hebben voor de testen. Als de servercodes van Microsoft niet blijken te werken, riskeert het bedrijf een boete die kan oplopen tot 5 miljoen euro per dag.