De Europese Commissie heeft zoekgigant Google een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd. Het bedrijf heeft volgens de EU zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruikt.

Dat zei Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag op Twitter, voorafgaand aan een persconferentie.

Volgens Brussel werden telefoonmakers die Android wilden gebruiken, verplicht om de zoekmachine van het bedrijf vooraf te installeren. Dat gaf Googles zoekmachine een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines.

Daarnaast zou Google telefoonmakers hebben betaald om zich ervan te verzekeren dat ook zij de Google Search-app zouden installeren. Tot slot zou Google fabrikanten niet hebben toegestaan aangepaste versies van Android die niet door het bedrijf waren goedgekeurd op toestellen te installeren.

Bundel

De Google-apps die vooraf geïnstalleerd zijn, worden bij fabrikanten als bundel aangeboden. Een telefoonmaker kan er daarom niet voor kiezen om Chrome vooraf te installeren, zonder dat ook Gmail en de Play Store op de telefoon worden gezet.

"Minder dan één procent van de gebruikers gaat een appwinkel in om een andere zoekapp te downloaden", aldus Vestager. "De meeste smartphonebezitters blijven de standaard meegeleverde software gebruiken."

Vestager stelt dat Google zich op deze manier van "de dominantie van zijn eigen zoekmachine" heeft verzekerd. Concurrenten zouden volgens de Eurocommissaris daarom niet in staat zijn om te concurreren. Daarmee handelt Google in strijd met de Europese wet.

Negentig dagen

De zoekgigant heeft negentig dagen de tijd om het machtsmisbruik te staken. Als het bedrijf dat niet doet, dan worden mogelijk meer boetes uitgedeeld.

Android is het meestgebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld. Het besturingssysteem stond volgens marktonderzoeker Gartner geïnstalleerd op 85 procent van alle in 2017 verkochte telefoons. 

Dominante positie

Google ligt door zijn dominante positie in Europa onder de loep. Omdat Google-producten door veel mensen worden gebruikt, kan het bedrijf de eigen diensten naar voren schuiven en de concurrentie op de markt verstoren, vreest de commissie.

Het bedrijf kreeg in 2017 al een boete van 2,4 miljard euro, omdat de prijsvergelijker van Google prominenter in zoekresultaten werd getoond dan concurrerende websites. Uit EU-onderzoek bleek dat 90 procent van al het zoekverkeer via Google verloopt.

Google laat via Twitter weten in beroep te gaan tegen het besluit. "Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie", aldus het bedrijf.