Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg hebben de afgelopen twee jaar zeker negenhonderd Nederlandstalige berichten verspreid.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 tweets die door zeker 3.841 accounts van de IRA zijn verzonden. De krant vond de tweets in twee archieven, omdat Twitter de bewuste accounts heeft verwijderd.

Een van de archieven is in te zien op de site van de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Het andere archief kreeg de krant van een anonieme bron. NRC sluit niet uit dat er nog andere onontdekte accounts actief zijn.

Als voorbeeld schrijft NRC over een tweet die werd verstuurd op 22 maart 2016, de dag van de terreuraanslagen in Brussel, met daarin de tekst: "Pfff dit vindt ik verschrikkelijk." Verpreid over de dag werd exact hetzelfde zinnetje. met drie f'en een dt-fout. nog een aantal keren verstuurd door accounts die er ook de hashtags #IslamIsTheProblem en #IslamKills aan hadden toegevoegd. Vijf van de zes Twitter-accounts die deze tweet verstuurden, maakten deel uit van het Russische trollennetwerk.

Volgens de krant zijn de Nederlandse berichten nauwelijks opgepikt. Engelstalige berichten zouden het veel beter hebben gedaan. Zesduizend Nederlandstalige Twitter-accounts met 9,5 miljoen volgers zouden ongeveer 30.000 tweets hebben gedeeld.

Internet Research Agency

Het Internet Research Agency is een instituut dat aan de Russische overheid wordt gelinkt. Met ingehuurde trollen zou Rusland onder meer hebben geprobeerd boodschappen te verspreiden om de verdeeldheid in de VS te benadrukken. Het doel hiervan was het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Vorig jaar waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) voor Russische beïnvloeding. Zij kreeg toen kritiek, omdat ze niet met concrete voorbeelden kwam.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!