Microsoft roept de Amerikaanse regering op gezichtsherkenning te reguleren, om misbruik van de technologie tegen te gaan.

Microsoft-hoofdjurist Brad Smith stelt vrijdag dat technologie voor gezichtsherkenning voor problemen zorgt die fundamentele mensenrechten raken, zoals privacy en vrijheid van meningsuiting.

De Amerikaanse overheid moet volgens Smith het gebruik van de technologie gaan reguleren. Smith wil dat de overheid onderzoekt welke maatregelen het kan nemen tegen het gebruik van gezichtsherkenning om mensen op basis van ras te profileren, zonder dat de positieve kanten van de technologie daardoor worden geraakt.

Daarnaast moet de overheid zich afvragen of opsporingsdiensten en wetshandhavers de techniek zomaar mogen inzetten, of dat er een minimumniveau van betrouwbaarheid vereist moet worden. Ook pleit Smith voor voldoende transparantie en verantwoording bij het gebruik van gezichtsherkenning.

Immigranten

Gezichtsherkenning kwam onlangs in opspraak tijdens de periode waarin de Amerikaanse immigratiedienst aan de grens ouders van kinderen scheidde. Bij de controle van immigranten zou de Amerikaanse immigratiedienst ICE gezichtsherkenning van Microsoft hebben gebruikt.

Eerder nam Microsoft al afstand van het immigratiebeleid van de VS. Nu stelt Smith dat Microsoft geen technologie voor gezichtsherkenning levert aan de Amerikaanse grensbewaking.

Gezichtsherkenning

Internetgigant Amazon ontwikkelt ook software voor gezichtsherkenning, die onder meer geleverd wordt aan Amerikaanse politiekorpsen. Zowel investeerders als personeel zouden kritiek hebben op die praktijken.

Critici vrezen dat gezichtsherkenning ingezet zal worden om burgers automatisch en voortdurend te monitoren. Met de technologie kan in potentie bijvoorbeeld een database met verdachten live met beelden van beveiligingscamera's worden vergeleken.

Microsoft-hoofdjurist Smith stelt dat Microsoft bewust langzamer inzet op de ontwikkeling van gezichtsherkenning, vanwege de mogelijke gevolgen voor de mensenrechten.