AMSTERDAM - Nederland wordt momenteel overspoeld met nep-mailtjes die afkomstig lijken van de Postbank. In de e-mail worden rekeninghouders van de bank opgeroepen om in te loggen op de website die staat vermeld in de nep-mail.

De e-mail heeft verschillende afzenders. Van AnnelieseByrd@postbank.nl tot DellyBennefeld@postbank.nl. De mails zijn zogenoemde phishingmails. Phishing-mails lokken internetgebruikers naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties. Zij worden vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.

Door een html-link op te nemen naar een goed gelijkende of professioneel ogende banksite zet men de lezer op het verkeerde been. Als de naam van de site ook nog lijkt op de echte bank is de verwarring optimaal en de kans van slagen het grootst.

De Postbank is inmiddels op de hoogte van de fraude en roept alle ontvangers op om niet in te gaan op de e-mail.

Hieronder de tekst van de valse mails:

Dear Postbank Customer,

This email was sent by the Postbank server to verify your e-mail address. You must complete this process by clicking on the link below and entering in the small window your Postbank online access details. This is done for your protection - because some of our members no longer have access to their email addresses and we must verify it.To verify your e-mail address, click on the link below:

(link verwijderd)