De VVD en D66 pleiten er in een nieuwe initiatiefnota voor dat iedere Nederlander een 'digitale kluis' krijgt waarin alle persoonsgebonden informatie bewaard wordt.

De coalitiepartijen willen dat digitale kluis een centraal punt voor alle persoonsgegevens wordt, schrijft het AD. Op het moment is veel informatie nog onder meerdere overheidsinstanties verspreid, zoals de Belastingdienst en gemeenten.

Door informatie op één locatie te bewaren, moeten burgers een duidelijker beeld krijgen van welke instanties toegang hebben tot welke informatie. Ook wordt het volgens de partijen makkelijker om mogelijke administratieve fouten op te sporen.

De site MijnOverheid is op het moment al een centraal punt voor overheidsinformatie, maar volgens de initiatiefnemers biedt deze site niet genoeg informatie. Zo is op de site onduidelijk met welke andere partijen gegevens worden gedeeld door instanties.

In eerste instantie moet de kluis basisinformatie bevatten, zoals woonadressen, leeftijden en de huwelijke staat. Dit kan op den duur worden uitgebreid, waardoor de onlineomgeving bijvoorbeeld ruimte voor diploma's, verzekeringen en openstaande boetes kan gaan bieden.