Google Brain, het onderzoeksteam binnen Google dat zich met kunstmatige intelligentie (AI) bezighoudt, heeft een team in Amsterdam gevestigd.

Dat heeft AI-onderzoeker Nal Kalchbrenner bekendgemaakt op Twitter. Het team zal zich op "uitdagingen in de kern van kunstmatige intelligentie" richten.

De onderzoekers krijgen niet een eigen kantoor. In plaats daarvan zullen ze opereren vanuit het Google-kantoor aan de Zuidas, aldus een woordvoerder tegenover Emerce.

"Over het algemeen is de belangrijkste reden voor onze keuze voor onderzoekslocaties voor AI de beschikbaarheid van talenten die al in het gebied wonen of zich aangetrokken voelen om daarheen te gaan", aldus de woordvoerder.

"Afgezien daarvan zijn het de gebruikelijke factoren, zoals de kracht van lokale academische instellingen, een zakelijke omgeving en een goede vervoersinfrastructuur."

Google neemt kunstmatige intelligentie steeds serieuzer. Topman Sundar Pichai noemde de technologie begin dit jaar nog "belangrijker dan bijvoorbeeld vuur en elektriciteit".